20 Temmuz 2016 Çarşamba

Uyku arkadaşım..

Uyku arkadaşı nedir?

Çocuğunuzun kendi kendine uyumasını sağlayan nesneye uyku arkadaşı diyoruz. Uyku arkadaşı edinmesi çocuğunuza uyurken güven sağlar.

Neden çocuğumuzun uyku arkadaşı edinmesini sağlamalıyız?

Çoğu çocuk uyurken güvendiği bir insanın veya nesnenin yanında olmasını ona dokunmasını ve güven vermesini ister. Uyku arkadaşı tam bu noktada devreye girer. Çocuğunuz uyku arkadaşına uyuma esnasında sarılır yüzüne sürer koklar onunla oynayarak kendini sakinleştirir ve uykuya dalması kolaylaşır.
Uyku eğitimi verilmek istenen çocuklarda uyku arkadaşıyla daha başarılı sonuçlara ulaşabilirsiniz. Farklı yerlerde uykuya dalmakta zorluk çeken bebeğinize uyku arkadaşını verip uyku vaktinin geldiğini anlamasını ve ortamı yadırgamamasını sağlayabilirsiniz.

Uyku arkadaşı nasıl olmalıdır?

Öncelikle uyku arkadaşı olarak seçeceğiniz nesne yumuşak, yıkanabilir, bebekler için uygun olan kumaşlarla üretilmiş olmalıdır. Mutlaka 1 tane yedeği bulunmalıdır. Eğer 1 yaşından ufak bebeğe verilecekse tüylü olmamasına ve üzerinde sert kısımlar içermemesine dikkat etmek gerekir. Uyku arkadaşı çocuğunuzun eliyle kavrayabileceği büyüklükte olmalıdır. Aynı zamanda 1 yaşından küçüklerde uyku arkadaşı bebeğin yüzünü kapatıp nefes almasını engelleyecek büyüklükte olmamalıdır.

Uyku arkadaşına nasıl alıştırılır?

4. aydan itibaren bebeğinizin yatağına seçtiğiniz uyku arkadaşını koyarak işe başlayabilirsiniz. Önceleri hiç ilgilenmeyecektir. Hatta bebeğiniz daha büyükse bazen onu yataktan dışarı bile fırlatabilecektir. Siz hiç pes etmeden sadece uyku sırasında bebeğinize uyku arkadaşını verin. Zamanla alışıp uyku arkadaşını verdiğinizde uyku zamanı geldiğini anlayacaktır.

Uyku arkadaşı kesinlikle uyku dışında oynaması için verilmemelidir. Yataktan dışarı çıkartılmamalıdır.

Uyku eğitimi verirken uyku arkadaşı çok önemli bi rol oynar. Bebeğiniz kendi kendine uyumayı öğrenirken sürekli uyku arkadaşına sarılır onu yüzüne sürer ve o şekilde uykuya dalmayı zamanla öğrenir.

Defne'nin de bir uyku arkadaşı var. Ben ona kendi ellerimle uyku arkadaşı dikmeme rağmen o yatağında bulunan ufak yastığı uyku arkadaşı olarak seçti. Biraz benim hatamdan kaynaklandı çünkü uykuya dalacağı zaman ufak yastığını hep sırtına destek olarak koyuyordum Zamanla dönmeye başladıkça uyanmaları sırasında yastığına sarıldı onunla oynadı ve onu uyku arkadaşı yaptı. Şimdi uyku zamanımız geldiğinde Defne'ye emziğini ve uyku arkadaşını verdiğimde uyku vaktinin geldiğini anlıyor ve uyuması daha kolay oluyor.

Bebekler aslında en rahat bez şeklindeki uyku arkadaşlarını kabullenirler. Benim yaptığım uyku arkadaşının resimlerini aşağıda paylaşıyorum. Sizde isterseniz kendiniz yapabilir isterseniz satın alabilirsiniz.



Yapımı çok basit. Pamuklu pembe kumaştan kenarları 40cm uzunluğunda kare bir parça kestim. Parçayı ortadan üçgen şeklinde katlayıp öncelikle üçgenin orta kısmına elyaf koyup boğum yapıp diktim. Burası bizim uyku arkadaşımızın kafa kısmını oluşturdu. Daha sonra üçgenin diğer kalan 3 kenarını elimle diktim. Son olarak sağ ve sol uzantılara düğüm attım.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder