7 Ağustos 2016 Pazar

Doğal peynir yapımı..

Defne'nin sabah kahvaltılarına peynirini hazırlarken kendimiz için aldığım peyniri geceden suya koyup sabah tuzundan arınmış bir şekilde bazen mamasına katıp bazen yumurtayla karıştırıp bazende tam buğday ekmeğiyle beraber ezerek veriyorum. Bu şekilde kendimize aldığımız peyniri vermek çok içime sinmediğinden kendi peynirimizi yapmaya karar verdim.

Öncelikle sütçümüzden aldığımız doğal inek sütümüzü kaynatıyoruz.(Marketteki günlük süt ile de olur) Kaynayan sütün peynir yapacağım kısmını başka bir tencereye ayırıp (ben 1 litre ile yaptım) içine evde kalan yoğurttan 1 kaşık ve azıcıkta suyundan ilave edip iyice karıştırıp kaynatmaya devam ediyoruz. Bu şekilde sütümüzde topaklanmalar oluşmaya başlıyor. Daha sonra peynir altı suyu dediğimiz sarımsı yeşilimsi su ve içinde peynirler oluşunca tenceremizin altını kapatıp oluşan peyniri evdeki temiz bir tülbent yardımıyla süzüp bir kaç saat tülbentte bekletiyoruz.Ve bebeğimiz için tuzsuz peynirimiz hazır.






Not: İsterseniz peynirimizi süzdükten sonra arta kalan bu suyu saklayıp içebilirsiniz. Peynir altı suyu neredeyse tüm dünyada hem bağışıklık sistemini güçlendirmek için hemde hastalıklara karşı koruyucu etkisi nedeniyle doğal bir ilaç olarak kabul görmüştür. Peynir altı suyu mide ve böbreklere çok yararlıdır. Yaz aylarında 3 gün, kış aylarında 5 gün süreyle buzdolabında muhafaza edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder