22 Haziran 2016 Çarşamba

Ek gıdaya geçiş sürecimiz..

Defne 5 buçuk aylık olduğunda doktorumuz artık yavaş yavaş ek gıdaları tatmasının bebeğin katı gıdaları yutma refleksinin gelişmesi açısından iyi olduğunu ve gerekliliğini anlattı. Bizde yavaştan Defne'yi yeni tatlarla tanıştırmaya başladık.

Öncelikle 3 gün kuralı: 3 gün bekleme kuralı bebeklerin ek gıdaya başlama sürecinde yiyeceklere vereceği alerjik reaksiyonların tespiti için çok önemli bir kuraldır. Bebeğinize bir gıdayı ilk defa veriyorsanız, 3 gün boyunca yeni gıda eklemeden vermeye devam etmelisiniz. Böylelikle 3 günün sonunda bebeğinize verdiğiniz gıdanın etkilerini anlayabilirsiniz.

Ek gıdalara biz öncelikle meyvelerle ve yoğurtla başladık. İlk haftalar öğlen 1 buçukta anne sütümüzü aldıktan sonra saat 3 gibi sırasıyla şeftali, elma, kayısı ve yoğurt vermeye başladık. Zaten bunların hepsini bitirmemiz 3 gün kuralıyla beraber 12 günü buluyor. İlk gün 1 çay kaşığı verilen meyve her geçen gün arttırılarak verilecek. Yoğurdu ise aynı şekilde ilk gün 1 çay kaşığı daha sonra bebeğinizin katı yemesini geliştirmek için içine evde yaptığınız bebek bisküvilerinden katarak verebilirsiniz.

Bebek bisküvisi tarifi:

* 2 çay bardağı tam buğday unu
* 2 çay bardağı pirinç unu
* Yarım çay bardağı irmik
* 3 Yemek kaşığı tereyağ
* 4 Yemek kaşığı yoğurt

Tereyağ, irmik, yoğurt, pirinç unu karıştırılır. Buğday unu en son azar azar eklenerek ele yapışmayacak bir kıvam elde edene kadar yoğurulur.  Daha sonra hamuru yaklaşık 2 cm kalınlığında açarak çay bardağıyla veya evde şekilli kalıplarınız varsa onlarla kesip tepsiye dizin. 180 derece fırında yaklaşık 15-20dk pişirin.
Pişen bisküvilerinizi buzlukta saklayıp her gün ihtiyacınız kadarını çıkarıp tüketebilirsiniz.







Meyvelerden sonra aynı şekilde sebzelere geçtik. İlk gün bir dilim havuç, bir dilim patates suda iyice haşlanıp suyu süzülecek. Çatalla ezip eğer katı olduysa biraz anne sütüyle veya sebzenin kaynayan suyuyla seyreltilerek aynı şekilde 1-2 çay kaşığı verilecek. 3gün bu şekilde verilmeye devam edilecek. Daha sonra içine kabak, brokoli, ıspanak benzeri mevsim sebzeleri katılarak çeşitlendirilebilir. Bunlar yapıldıktan sonra sebze çorbamızın içine biraz şehriye, biraz irmik veya pirinç eklenebilir. 7-7 buçuk aylığa doğru sebze çorbamıza parça çiğ et, tavuk veya balık atıp içinde haşlanmasını sağlayıp onuda çok ince parçalar halinde bebeğinize yedirebilirsiniz.


Daha sonra sabah kahvaltıları için yumurta sarısı, beyaz peynir, bisküvi, tereyağ, tam tahıllı ekmek içi, pekmez vermeye başlanabilir. Biz ilk olarak yumurta sarısı ile başladık. Kayısı kıvamında haşlanmış yumurta sarısı anne sütü veya ıhlamur çayı ile sulandırılarak verilebilir. Daha sonra beyaz peynir bir gün önceden suda bekletilerek aynı şekilde önce 1 çay kaşığı şeklinde başlanarak verilir. Sonrasında tam buğday ekmek içi veya kendi yaptığımız bebek bisküvileri kahvaltıya eklenerek çeşitlendirilebilir. Benim tercihim bebeğinizi ayrı tatlara alıştırmak için kahvaltıda vereceğimiz besinlerin ayrı ayrı verilmesi. Mesela 7 aylık bebek kahvaltısı için küçük kaselere ilkine yumurta sarısı ikincisine tatlı olarak doğal pekmez üçüncüsüne de tereyağ, peynir, ekmek içi veya bisküvi karıştırılarak hazırlanıp bebeğe ayrı ayrı verilebilir. İleri ki zamanlarda kahvaltıyı çeşitlendirebilirsiniz.


Bizim günlük ek besin ve anne sütü sıralamamız:

 7:00       Anne sütü
 8.30       Kahvaltı
10:30     Anne sütü
11:30     Meyve veya yoğurt
13.30     Anne sütü
15.30     Sebze çorbası
17.00     Anne sütü
19.00     Anne sütü
03.00     Anne sütü

Bazen 11:30'da ki meyve öğününü vermeyip onu 17:30'da verebiliyoruz. Bazen şartlara göre bu sıralamada oynamalar tabi ki olabiliyor. Sizde kendi düzeninize göre bir sıralama oluşturabilirsiniz.
Eğer gece yatarken anne sütünün yetersiz olduğunu düşünüyorsanız bebeğinizin daha uzun uyuması için 19:00'da yatmadan önce muhallebi yapıp verebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder